Πανηγύρια


Τα πανηγύρια στην Σκύρο είναι ξεχωριστά. Υπάρχουν 300 εκκλησίες και ξωκκλήσια. Σερβίρονται δωρεάν γίδα, αρνιά, κατσίκια τα οποία μαγειρεύονται κοκκινιστά με ρύζι ή με πατάτες "μπλουμ" μαγειρεμένες μέσα στο ζουμί, παστά ψάρια όπως ρέγκες και φυσικά το λευκό και κόκκινο κρασί ρέει άφθονο. Τα πανηγύρια συνοδεύονται από παραδοσιακά σκυριανά τραγούδια που τραγουδάνε πολλά άτομα μαζί -συνήθως τα ξεκινάνε οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και ακολουθούν κι οι υπόλοιποι. Υπάρχει πάντα ένας επίτροπος, ο οποίος αναλαμβάνει την οργάνωση ολόκληρου του πανηγυριού και θεωρείται μεγάλη τιμή να γίνεις ο επίτροπος.

Τα πιο μεγάλα σκυριανά πανηγύρια είναι τα εξής:

  • Της Αγίας Τριάδας (κινητή γιορτή) στο Νύφι μετά την Καλαμίτσα.
  • 26 Ιουλίου Του Αγίου Παντελεήμονα, στο Μάρμαρο πάνω από τον Πεύκο.
  • 26 Ιουλίου Του Αγίου Παντελεήμονα στο Τραχύ, κοντά στο αεροδρόμιο.
  • 26 Ιουλίου Του Αγίου Ερμόλαου που βρίσκεται στο νησάκι απέναντι από την περιοχή Μώλος. Μπορείτε να μεταφερθείτε με καΐκια στο νησάκι και μετά να παρακολουθήσετε το πανηγύρι με τραγούδια και χορούς που γίνεται πίσω στο Μώλο.
  • 14 Αυγούστου Της Παναγίας της Μέγκλου (περιοχή Μέγκλου) πάνω από τις Αχερούνες.
  • 16 Αυγούστου Του Αγίου Μύρωνα σε ένα εκκλησάκι που βρίσκεται μέσα στο δάσος.
  • 2 Σεπτέμβρη Του Αγίου Μάμα
  • 8 Σεπτέμβρη Της Παναγίας της Σπηλιώτισας και Παναγία Λυμπιανή
  • 20 Οκτώβρη Του Αγίου Αρτέμη πάνω από το Αχίλλι
  •  Του Αγίου Γεωργίου - Πολυούχου της Σκύρου στο Μοναστήρι.

(Πηγή: https://skyros.travelfind.gr/)

Απόκριες


Στο Σκυριανό Καρναβάλι πρωταγωνιστές είναι ο Γέρος, η Κορέλα και ο Φράγκος. Τρεις φιγούρες που κάνουν τον εορτασμό της Αποκριάς μοναδικό! Ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, οι άντρες ντύνονται “Γέροι” και οι γυναίκες “Κορέλες” και βγαίνουν στα σοκάκια του νησιού για να διασκεδάσουν… και να διώξουν το κακό!

Ο Γέρος φορά την τσοπάνικη κάπα γυρισμένη ανάποδα ώστε το μαλλιαρό μέρος να είναι απ’ έξω. Η κουκούλα του “καπότου” σκεπάζει το κεφάλι και στερεώνεται με τη μακριά υφαντή και κεντημένη ζώνη των βοσκών, που πέφτει μπροστά στο στήθος. Στη ράχη παραχώνει κουρέλια ή μαξιλάρι για να σχηματιστεί καμπούρα. Κρύβει το πρόσωπο με μάσκα από προβιά και κρεμά γύρω απ’ τη μέση του κουδούνια, που παράγουν ρυθμικούς ήχους καθώς προχωρά στο δρόμο χορεύοντας.

 Η Κορέλα χορεύει γύρω του, ντυμένη κι αυτή παραδοσιακά, κρατώντας μαντήλι και κρύβοντας το πρόσωπό της με μάσκα.

Ο Φράγκος είναι η τρίτη φιγούρα του Σκυριανού καρναβαλιού. Φορά Ευρωπαϊκό παντελόνι, μάσκα γιδιού και έχει ένα μεγάλο κουδούνι στο πίσω μέρος της μέσης του, μια αμφίεση με πρόθεση να γελοιοποιήσει όλους εκείνους από το νησί που σταμάτησαν να φορούν την παραδοσιακή ενδυμασία για χάρη του δυτικού παντελονιού, του φράγκικου.

Οι καρναβαλιστές, αφού γλεντήσουν ξέφρενα στους δρόμους του νησιού, ανηφορίζουν προς το Κάστρο όπου βρίσκεται το μοναστήρι του Αη Γιώργη, πολιούχου της Σκύρου.

Λέγεται ότι οι ρίζες αυτού του εθίμου είναι διονυσιακές και χάνονται στα βάθη του χρόνου, ενώ παλιοί κάτοικοι του νησιού επιμένουν ότι σχετίζεται με μια φυσική καταστροφή του παρελθόντος που κατέστρεψε τα κοπάδια του τόπου κι ένας βοσκός με τα κουδούνια των προβάτων πήγε στο χωριό για να προειδοποιήσει τους υπόλοιπους.
Η “Τράτα” είναι ένας άλλος εορτασμός των Αποκριών στη Σκύρο, που αναπαριστά τη ζωή των ναυτικών, με τους ψαράδες να πρωταγωνιστούν σατιρίζοντας με έμμετρο λόγο τις καταστάσεις και τα γεγονότα της ζωής της ελληνικής κοινωνίας.

Την Καθαρά Δευτέρα το γλέντι κορυφώνεται με όλους τους κατοίκους να ντύνονται με τοπικές ενδυμασίες και να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς.

Επικοινωνία

  • Αγιος Ανδρέας, Λιναριά, Σκύρος

  •  +30 2222096039 + 30 6932637848

  • info@aelia-suites.gr